25 Aralık 2012 Salı

Fondan Şekerini kendiniz yapabilirsiniz. Çok basit...

Fondan şekeri yapımı, Aşağıda vermiş olduğum linkte çok basit bir şekilde görsel olarak anlatılmaktadır. Yapımı düşünüldüğü kadar hiçde zor değildir. Bu videoyu seyrettikten sonra ilkkez olarak yapmayı düşündüm ve 4 Kg şekerden 4 kolonim için yaptım. İlkdefa yapmama rağmen Çumra şekerin Fondanından hiç farkının olmadığını gördüm. Buda benim çok hoşuma gitti. Çünkü dışarıya bağımlılıktan kurtulmuş maliyetinide yarı yarıya düşürmüştüm. 1 Kg şekerden yaklaşık 1200 gr fondan çıkıyor. Fondanı yapmak için Glukoz şekeri yada mısır şurubu gerekiyor. Onuda kendim yaptım burada tariflerini paylaşacağım. Fondan şekerini Arılarda kış beslemesi ve erken bahar beslemesi olarak kullanıldığını biliyoruz.

  FONDAN ŞEKER için malzeme listesi :
1-  Toz Şeker                                                      1000gr
2-   Su                                                                   300cc
3-   Glukoz Şurubu veya Mısır Şurubu                       2 Yemek Kaşığı

4-  Limon Tuzu                      0.5 gram
 FONDAN ŞEKER yapılışı :
Öncelikle fondanı yapacağımız gereç olarak çelik tencere, wok teflon tava veya normal teflon tava kullanabiliriz. Ben ufak çelik tencere kullandım. Tencereyi orta ateşli bir ocağın üstüne koyuyoruz. İçine 300cc su ilave ediliyor. Su ısınmaya başladığında Glukoz Şurubunu ilave ediyoruz. Bu işlemleri yaparken tahta kaşıkla karıştırmaya devam ediyoruz. Karıştırmaya ara verilmiyor düzenli bir şekilde karıştırılacak.
       Glukoz şurubunu suyla karıştırdıktan sonra 1000gr şekeri ilave ediyoruz. Şeker ısınan suyun içinde eriyinceye kadar karıştırmaya devam ediyoruz. Kaynamaya başladığında içersine 0.5 gr limon tuzu ilave ediyoruz, bu sayede yapacağımız fondan şekerinin daha sonra sertleşmesini önlemiş oluyoruz. Elimizin altında sıcaklık ölçer bir aletimiz varsa. Bu aletin ısı probunu kaynayan fondan tenceresinin içine batırıyoruz. Bu meyanda karıştırmayı bırakmıyoruz. Ölçü aletiyle kaynayan Fondan şurubunun sıcaklığını takip ediyoruz. Bu sıcaklık 117C dereceye kadar kaynatıyoruz. Bu sıcaklığa geldiğinde tencereyi ocaktan indirip, daha önceden hazılamış olduğumuz soğuk su bulunan leğen veya daha büyük bir tencerenin içinde Fondanın soğumasını bekliyoruz. Bu soğutma sürecindede Fondan şurubunu karıştırmaya devam ediyoruz. Ölçü aletinin probuyla tekrar fondan şurubunu kontrol edebiliriz.55C civarına kadar düştüyse. Belli bir kıvama gelen fondan şurubunu. Temizlediğimiz mermer bangonun üzerine seriyor ve burada elimizle yoğuruyoruz.
       Evet işlem bu kadar basit... Fondan şekeriniz ambalajlanmaya hazır. Streç yada buzdolabı poşeti kullanabilirsiniz...

 http://youtu.be/3KyJOM0pejw

Glukoz Şurubu Yapımı için gerekli malzemeler:
1- Toz Şeker                                                   350gr
2- Sıcak Su                                                     150cc 
3- Granül Limon tuzu (Granül Sitrik Asit )       2gr
4- Karbonat ( Kabartma Tozu)                      1.5gr

Glukoz Şurubu Yapılışı:




8 yorum:

  1. mustafa gardas sen nerede yasayon türkce konusan biri ni mi bulamadın ne diyo bu kadın

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yukarda verdiğim Glukoz şurubu malzemelerinin yapılışını anlatıyor.

      Sil
  2. Çok faydalı ve detaylı bir paylaşım olmuş teşekkür ederim 🙏

    YanıtlaSil
  3. teşekkürler güzel miş

    YanıtlaSil
  4. teşekkürler denedim fakat tam olmuyor yine kırıstelize gibi oluyor.nerede hata yapıyorum acaba

    YanıtlaSil